De sju stadierna av ekonomiskt oberoende

Det finns många anledningar till varför människor vill ha ekonomiskt oberoende. Några av de vanligaste är:

• Slippa hamsterhjulet. Det blir svårare och svårare att få pengarna att räcka till att jobba långa dagar på jobbet du inte gillar. Ekonomiskt oberoende låter dig ägna dig åt passioner eller välja ditt eget arbete.

• Att ha mer kontroll över ditt liv. Ekonomiskt oberoende betyder att du inte är beroende av din chef eller ekonomi. Du behöver inte oroa dig för att förlora ditt jobb eller kämpa för att betala dina räkningar, och du kan spendera din tid som du vill.

• Tillbringa mer tid med familj och vänner. Du kan resa mer, ta fler terminer och spendera mer tid med din familj när du är ekonomiskt oberoende. Du kan också engagera dig i volontärarbete eller andra aktiviteter.

• Utöva dina passioner. Att ha dina passioner i ditt liv är lättare när du inte har fastnat på ett jobb du hatar. Om du vill kan du starta ditt eget företag, skriva en bok eller resa.

• Ge tillbaka till andra. Att vara ekonomiskt oberoende kan ge dig kraften att förändra världen. Om du vill hjälpa andra kan du donera till välgörenhet, starta en egen stiftelse eller vara volontär.

Det är här Grant Sabatiers sju nivåer av ekonomisk frihet kommer in – en färdplan för att utvärdera och förbättra din ekonomi så mycket att du blir ekonomiskt fri.

För att uppnå dina ekonomiska mål, betala dina räkningar och viktigast av allt, njuta av ditt liv, måste du känna dig trygg, oberoende och säker. Problemet är, hur kan du leva med höga levnadskostnader, orimliga skuldräntor och allt annat som tär på din plånbok? Du kan dock bygga upp välstånd, betala av skulder eller spara till semestern om du följer dessa sju steg.

1. Tydlighet

Om du inte kände till ansvaret för ett nytt jobb, skulle du inte acceptera det, eller hur? Ekonomiskt oberoende är inte annorlunda. Därför är Sabatiers första nivå av ekonomisk frihet tydlighet, vilket är att förstå din nuvarande ekonomiska situation och förbättra din ekonomiska läskunnighet.

Att få klarhet börjar med att bedöma din nuvarande ekonomiska situation och bestämma vart du vill gå. För att uppnå klarhet, följ dessa enkla två steg:

• Beräkna ditt nettovärde.

• Vad är ditt “varför” för att uppnå FO (finansiellt oberoende.)

Med hjälp av förbättring, du behöver en budget eller personligt kapital, kan du beräkna ditt nettovärde. Genom dessa program kan du koppla bankkonton, investeringskonton, kreditkort, billån, bolån och studielån. Detta bör i sin tur ge dig en gedigen uppfattning om var du står ekonomiskt.

Hur är det med ditt “varför?”

Tja, det finns inget rätt eller fel svar. Det är verkligen upp till dig. För vissa skulle de vilja bli ekonomiskt oberoende så att de kan resa eller spendera mer tid med sina familjer. Oavsett, överväg dina skäl och skriv ner dem.

2. Självförsörjning

Att vara solvent eller självförsörjande är nästa steg mot ekonomiskt oberoende. För att uttrycka det på ett annat sätt måste du kunna uppfylla dina ekonomiska förpliktelser utan att sätta dig i skuld eller behöva hjälp av tredje part.

Sanningen är att leva på kredit kommer att hålla dig i en beroendefas och ett steg från katastrof. Varför? Eftersom en bank inte är som dina föräldrar kommer den att kräva återbetalning.

Det finns fortfarande en möjlighet att skapa ekonomisk frihet i detta skede, men den är begränsad. Du kan till exempel investera, se över onödiga utgifter och minska din elanvändning.

3. Andrum

Här får vi en chans att ta en paus. När allt kommer omkring, om du någonsin har levt lön till lön, vet du hur kvävande det kan vara.

Men vad betyder andrum egentligen? När viktiga utgifter är täckta har du lite extra pengar att investera i aktier eller för en nödfond. Dessutom har du mer rörelseutrymme för att täcka oväntade utgifter som en stor veterinärräkning eller renovering av hem. Återigen kan du ha några skulder som äter upp mycket av din inkomst.

Trots att du når nivå tre kanske du fortfarande vill ha mer av livet. Men dessa dagar av att leva lönecheck till lönecheck eller förlita sig på ekonomiskt stöd från dina föräldrar eller är över.

4. Stabilitet

På nivå 4 har människor betalat av hög ränta, som kreditkortsskulder, och har sparat sex månaders levnadskostnader för nödsituationer, konstaterar Ryan Ermey för Grow. Genom att bygga upp akuta besparingar säkerställer du att oväntade omständigheter inte stör din ekonomi.

“På den här nivån är du inte orolig om du förlorar ditt jobb eller om du måste flytta till en annan stad,” säger Sabatier.

Istället för att bara räkna in dina vanliga vardagliga utgifter när du beräknar hur mycket du borde ha sparat, rekommenderar finansexperter att du tänker på hur din ekonomi kan se ut i en osäker ekonomisk framtid.

“Om du förlorar jobbet, skulle du göra några förändringar. Du skulle förmodligen minska ditt gymmedlemskap och bli av med dina prenumerationer, till exempel, säger Christine Benz, chef för personlig ekonomi och pensionsplanering på Morningstar, till Grow. “Tänk på det absoluta minimum du behöver för att klara dig.”

5. Flexibilitet

En person som når detta stadium kan leva med sin rikedom i minst två år. I det här läget kan du tänka dig att byta jobb frivilligt eller ta ett sabbatsår.

Enkelt uttryckt har du friheten att organisera ditt liv och din tid efter dina preferenser och du är inte begränsad till vissa miljöer på jobbet. Uppenbarligen, inom en gräns, som kommer att definiera åren av ekonomisk frihet du åtnjuter.

Mellan detta stadium och nästa är det möjligt att nå en nivå av ekonomiskt oberoende som kallas Lean FIRE, vilket vi kan översätta som “sparsam eller mager”. Det gör att du kanske kan leva på dina besparingar genom att sluta arbeta. Men din livsstil måste förändras och dina utgifter måste drastiskt minskas.

6. Ekonomiskt oberoende

Även om flexibiliteten är stor, kan du inte riktigt kyssa ditt dagliga jobb adjö för alltid. För att uppnå det måste du bli ekonomiskt oberoende. När du når nivå 6 genererar dina investeringar ränta, inkomst och uppskattning för dig att försörja dig själv.

Dessa människor förlitar sig på antingen en betydande investeringsportfölj som genererar ränta eller en fastighetsinvestering som genererar hyresintäkter.

När du går igenom nivåerna av ekonomisk frihet måste du arbeta hårt. I det här fallet kan du behöva hålla dig till en strikt budget och investera mer pengar. Ju mer tid du har efter ekonomiskt oberoende, desto bättre är dina chanser.

7. Riklig rikedom

“Varje krona som investeras idag är värd timmar, om inte dagar, av din frihet i framtiden”, skriver Sabatier. Genom att investera en varje dag under hela året skulle du inte bara ha 365 kronor. Sabatier förstod att att investera dina pengar är det enda sättet att återta kontrollen över din ekonomi när han väl blev pank och gick i pension i förtid (allt inom fem år).

Nivå 6 kan ha låtit din livsstil upprätthållas av investeringar. För att hålla en jämn dag övervakar du dina toppar och dippar noggrant.

När du har nått nivå 7 behöver du inte längre oroa dig för ekonomin, och du har mer pengar än du någonsin skulle behöva. Frukterna av ditt arbete är till hands, så du kan fullfölja dina passioner utan att känna dig stressad.

Men hur klarar du av att betala för de dagliga förnödenheterna? Du kommer inte att gå pank om du håller dig till pensionsregeln på 4 procent från din investeringsportfölj.

Slutsats

Om du är villig att arbeta hårt och fatta smarta ekonomiska beslut, säger Sabatier att du kan uppnå ekonomisk frihet.

Följ dessa tips för att flytta upp de 7 nivåerna av ekonomisk frihet:

Sätt upp ekonomiska mål. Vad hoppas du åstadkomma med dina pengar? Är det ditt mål att gå i förtidspension? Vill du köpa en bostad? Är du redo att resa jorden runt? Genom att identifiera dina mål kommer du att kunna utveckla en plan för att nå dem.

Skapa en budget. Varje månad bör du göra upp en budget för hur du ska spendera dina pengar. Att spara pengar för dina mål kan uppnås genom att spåra dina utgifter och identifiera områden för att spara.

Betala av skulder. För att uppnå ekonomisk frihet är skuldsättningen ett stort hinder. Genom att betala av din skuld tidigare kan du spara och investera mer pengar.

Investera för framtiden. För en framgångsrik pensionering måste du börja investera tidigt och regelbundet. När dina pengar växer kan du dra nytta av sammansatt ränta.

• Lev under dina tillgångar. Att leva under dina tillgångar är ett av de bästa sätten att uppnå ekonomisk frihet. Du behöver spendera mindre pengar än du tjänar för att uppnå detta.

• Var tålmodig och uthållig. För att uppnå ekonomisk frihet måste du lägga ner tid och kraft. Om du inte ser resultat direkt, bli inte avskräckt. Så länge du fortsätter att arbeta mot dina mål kommer du så småningom att uppnå dem.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post De sju stadierna av ekonomiskt oberoende appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt