De mest populära börshandlade fonderna mars 2024

Mars, och därmed det första kvartalet 2024 är nu slut, och vi har som vanligt gjort en sammanställning av de mest populära börshandlade fonderna mars 2024. Dessa månadsvisa sammanställningar är ett sätt för oss att se vilka ETFer som trendar och vad våra läsare finner intressant. Vi använder sedan detta för att skriva nya artiklar på Etfmarknaden.se.

XACT Norden Högutdelande är utan tvekan den mest populära av alla de ETFer som vi har skrivit om på vår sida. Den kvartalsvisa utdelningen och dess satsning på aktier med en låg volatilitet och hög direktavkastning gör det till en populär fond som återfinns i mångas depåer. I början av lämnade denna ETF den första av årets utdelningar, något som alltid skapar ett stort intresse för XACT Norden Högutdelande. Vi har aldrig sett någon annan ETF vara med populär på vår sajt än denna börshandlade fond.

Fonder som satsar på försvarsindustrin har kommit att bli allt mer populära, något som förklaras av att Sverige gått med i NATO, men också av det geopolitiska läget i världen. En börshandlad fond som har tilldragit sig stort intresse är ASWC.

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) noterades på Londonbörsen och Deusche Börse XETRA den 4 juli där den handlas under kortnamnet (ASWC ETF) försöker spåra EQM NATO+ Future of Defense-index. EQM NATO+ Future of Defense-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i militär- eller försvarsindustrin.

ASWC, som följer EQM Future of Defense Index, strävar efter att ge exponering för de globala företag som genererar intäkter från NATO och icke-NATO (NATO+) allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter.

Vi befinner oss för närvarande mitt i det största landkriget i Europa sedan 1945. Medan det omedelbara hotet om militär konflikt mellan Ryssland och USA är lågt, utgör Ryssland och andra stater ett allvarligt och föränderligt hot mot Amerika och dess allierade. Nato är en viktig första försvarslinje.

Avanzas kunder söker efter S&P500 fonder

Fonder som följer S&P 500 är, föga förvånande, en typ av fonder som det finns stort intresse kring. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra. Det skall emellertid noteras att många sökningar sker på ord som ”Fond som följer S&P500 Avanza.

Efter att ETFer för Bitcoin har godkänts i USA, och även Storbritannien har indikerat ett grönt ljus vänds nu fokus mot nästa kryptovaluta, Etherum. Den mest populära börshandlade produkten på vår sida är Ethereum Zero SEK en börshandlad produkt, som exakt speglar priset på Ethereum (ETH) utan avdrag för förvaltningsavgifter, vilket gör investeringar i världens näst största digitala tillgång enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt än andra alternativ.

Produkten är en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.

Under januari 2024 gav den amerikanska finansinspektionen SEC tillstånd för de första amerikanska Bitcoin ETFerna. Detta i samband med att priset på denna kryptovaluta har stigit till nivåer som Bitcoin inte handlats till på flera år, en effekt av just de nya börshandlade fonderna, har gjort att vi sett ett mycket stort intresse för detta på sidan. Många söker på just Bitcoin ETF, något som inte är tillåtet i Europa, på grund av att en ETF måste ha mer än en underliggande tillgång. Istället kallas dessa produkter för ETP eller ETC, och skillnaden är relativt liten. Vi skrev för ett par veckor sedan en artikel som i kallade för Vilken Bitcoinprodukt är bäst? i syfte att titta närmare på alla de fonder, certifikat och produkter som spårar Bitcoin.

Valour SOLANA (SOL) är en börshandlad produkt, som gör investeringar i SOL enkla, säkra och kostnadseffektiva. Solana är en decentraliserad blockchain och den snabbaste blockchain i världen, med mer än 400 projekt som spänner över DeFi, NFT, Web3 och mer.

Produkten är en en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.

ETFer med månatlig utdelning lockar

ETF med månatliga utdelningar är något som vi sett på denna lista de senaste månaderna. Det finns flera sådana tillgängliga för svenska investerare, till exempel JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF – USD (dist) och Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF), som emellertid skiljer sig mycket åt från varandra.

Många av de besökare som kommer till ETFmarknaden för att söka information om börshandlade fonder letar efter utdelande ETFer, och dessa två ETFer har något som sticker ut från andra ETFer. Det är en av de få aktier-ETFer som vi sett där utdelningen sker månadsvis.

I december 2023 lanserade J.P. Morgan Asset Management sin JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

Månadsvis utdelning är en av orsakerna till att kanadensiska aktier som till exempel Boston Pizza har kommit att bli så pass populära, då de ger utdelning varje månad. Utdelning varje månad fungerar för många investerare som ett alternativ till lön när de går i tidig pension.

En annan börshandlad fond som har fokus på utdelningar är Global X SuperDividend UCITS ETF USD Distributing (UDIV ETF) som investerar i utdelningsaktier från hela världen. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

I februari 2024 lanserades Valour Binance (BNB) SEK, en börshandlad produkt som spårar priset på kryptovalutan BNB, den inhemska kryptovalutan som utfärdas av Binance-börsen och körs på Binance-kedjan. Den kan användas för betalningar på transaktionsavgifter (på Binance-kedjan), resebokningar, underhållning, onlinetjänster och andra finansiella tjänster. Valour Binance (BNB) gör investeringar i detta ekosystem enkel, säker och kostnadseffektiv, tillgänglig för köp på reglerade börser via vilken bank eller mäklare som helst.

BNB kan användas för att betala avgifter vid handel på Binance, och vanligtvis till en rabatterad kurs. På grund av den primära nyttan har BNB sett en betydande tillväxt i intresse genom åren. Flera omgångar av token burn-händelser har uppskattat BNB-priset och drivit det upp som en av de fem bästa kryptovalutorna efter börsvärde.

En annan populär ETFen är XACT Sverige, som även denna lämnar utdelning. Till skillnad från XACT Norden Högutdelande sker utdelningen endast en gång per år. Denna ETF meddelade att den fastställt utdelningen för 2024 under februari månad.

VGWD ETF, eller VGWD Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing som är dess fullständiga namn, handlas bland annat på tyska Xetra, vilket gör att det går att handla den direkt genom DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza. VGWD ger bred exponering mot de största företagen med högre avkastning på utvecklade och tillväxtmarknader, men utesluter fastighetsbolag. Som alla andra av Vanguards ETFer så har den en låg förvaltningsavgift, 0,29 procent. Den kan liknas vid en global variant av XACT Norden Högutdelande eftersom den investerar i högavkastande aktier från hela världen.

Är det dags att titta på fastighetsbolagen igen?

Ett relativt nytt begrepp på listan är ETF fastigheter. Allt fler investerare tror att vi kommer att få se räntesänkningar i år, inte bara i Sverige och Europa, men även i USA. Lägre räntor gör det enklare att räkna hem en investering i fastigheter. Kan det vara så att våra besökare undersöker möjligheterna att positionera sig i en ETF för fastigheter innan räntorna sänks för att de tror att det kommer att leda till en uppvärdering av fastighetsbolagen?

Fond som följer Nasdaq-100 är ett annat relativ nytt begrepp på denna lista. Det är däremot inte konceptet, i princip varje större emittent på marknaden erbjuder minst en sådan ETF. Invesco som i USA har den populära fonden QQQ, erbjuder flera olika alternativ på den europeiska marknaden.

Valour Cardano (ADA) SEK är inte bara en Cardano ETP, det är också den första att handlas på en nordisk börs. Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Valour Ripple (XRP) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på XRP, Ripples infödda token. XRP förbättrar främst globala finansiella överföringar och utbyte av flera valutor. Snabb och miljövänlig, den digitala tillgången XRP designades för att fungera som den mest effektiva kryptovalutan för olika applikationer inom finanssektorn.

Valour Ripple (XRP) SEK ETP (ISIN: CH1161139584) är en börshandlad produkt som spårar priset på XRP, Ripples infödda token.

XRP har ett börsvärde på 29,57 miljarder USD och rankas på en sjätte plats bland alla kryptovalutor globalt. Ripple XRP är en nyckelspelare inom det digitala valutaområdet, känd för sin användning för att underlätta snabba och billiga internationella pengaöverföringar. XRP fungerar på RippleNet och fungerar som en bryggvaluta i Ripples betalningsnätverk, vilket möjliggör sömlösa valutaväxlingar över hela världen. Detta har positionerat XRP som ett föredraget val för finansiella institutioner som söker effektiva alternativ till traditionella gränsöverskridande betalningsmetoder.

Swedbank ETF tror vi kan tolkas att det endera finns intresse för att veta om Swedbank har ETFer i sitt utbud, eller om det går att handla börshandlade fonder på Swedbank. Svaret på denna fråga återfinns här.

Utöver Valour finns det flera andra emittenter av börshandlade kryptovalutor. Faktum är att det finns en svensk sådan, Virtune. Detta företag kommer inte bland de högsta när våra läsare söker på vår sida, men när det söks är det tydligen kunder hos Avanza som söker. Vi ser många sökningar på Virtune Bitcoin Avanza. Vi ser märkligt nog ännu flera sökningar på Henry Forelius som arbetar på Virtune. Av någon anledning söker fler besökare på honom än på Virtune. Denna emittent skulle återkomma till oss efter jul, så vi hoppas att det kan bli mer artiklar om deras produkter i framtiden.

Indienfonder lockar

ETF Indien är inte en specifik börshandlad fond, men förekommer i en mängd olika varianter. Det finns tydligen ett stort intresse för att investera i indiska aktier bland sidan besökare, och då är kanske en ETF ett bra sätt att göra det. Vi skrev under i början av året en artikel om olika Indienfonder.

Kakao har under det senaste året stigit med mer än 80 procent i pris. Det gör att många söker efter börshandlade produkter som ger exponering mot priset på denna råvara. Det finns emellertid ingen ren ETF som investerar i kakao i Europa. Det finns däremot börshandlade produkter, till exempel ETPer, så kallade certifikat.

WisdomTree Cocoa (COCO) är det enda rena alternativet vi har hittat. Annars finns WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) som ger den dubbla kursutvecklingen för kakaopriset, både när det stiger och faller.

HBAR är en börshandlad produkt som inte ens har hunnit lanseras ännu. I slutet av januari kommunicerade Valour att företaget hade för avsikt att lansera en fysiskt uppbackad börshandlad produkt (ETP) Valour HBAR Staking ETP i samarbete med The Hashgraph Association (THA) – en schweiziskbaserad produkt oberoende och ideell organisation fokuserad på att ge en digital framtid för alla genom att utnyttja Hederas miljövänliga distribuerade ledger-teknologi (DLT)

Lanseringen har ännu inte skett, men vi är övertygade om att vi ser denna inom kort. Om den kommer att handlas under kortnamnet HBAR är ännu inte kommunicerat.

Från och med den 14 februari 2024 kan för första gången en Exchange Traded Note (ETN) på Internet Computer (ICP), en ICP ETN, handlas via Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt. Utgivaren av denna ETN är Valour Digital Securities.

Med 1Valour Internet Computer Physical Staking (1VIC) kan investerare på Xetra delta i utvecklingen för Internet Computers kryptovaluta i kombination med insats för första gången utan att behöva sätta upp kryptoplånböcker. Staking är processen att deponera respektive kryptotillgångar på blockkedjan för att validera transaktioner. I gengäld betalas en premie. På detta sätt kan investerare delta inte bara i prestanda för kryptovalutan, utan också i respektive insatsinkomst.

Hur högt kommer vi när du Googlar på ordet ETF?

Att ordet ETF kommer högt upp ser vi som naturligt då denna sida är helt och hållet dedikerad åt börshandlade fonder, Exchange traded funds eller ETFer. Om du söker på detta ord på Google, hur högt hamnar vi då?

I och med att guldpriset har rört sig uppåt har intresset för guldfonder kommit att bli mer populärt överlag. Den mest populära fonden är 4GLD, Xetra-Gold som erbjuder investerare en optimal och enkel möjlighet att delta i utvecklingen av guldmarknaden. Dessutom är handel med Xetra-Gold också mycket kostnadseffektiv eftersom den till skillnad från andra värdepapper inte kommer med varken abonnemangsavgifter eller förvaltningsavgifter.

Tidigare var det många som sökte på begreppet ESG, men detta sökord har fallit från listan under de senaste månaderna. En variant av ESG-fond är de fonder som har en islamistisk inriktning, så kallade halalfonder., och det är fortfarande något som våra besökare letar information om. En sådan fond är ASWE, som är en aktivt förvaltad shariafond men till exempel HSBC har en serie fonder med fokus på att investera enligt islam. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra.

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) som investerar i det övergripande resultatet för företag som är involverade i halvledarproduktion och utrustning.

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget De mest populära börshandlade fonderna mars 2024 dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt