Bixias vinterprognos: Liten risk för ny elprischock

Elpriserna i vinter blir stabila, tack vare välfyllda vatten- och gasdepåer och mer kärnkraftsproduktion än ifjol. I december väntas systempriset ligga på runt 85 öre per kWh, att jämföra med 2,44 kronor per kWh i fjol. Första kvartalet nästa år är prognosen likvärdig runt 85 öre per KWh.  Det visar elbolaget Bixias elprisprognos.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Fjolårets elprischock i december, med elpriser vissa timmar på upp mot 7 kronor per KWh, är ett minne blott. Risken för att dramatiken upprepas i vinter är mycket liten.  

– Det blir kallt i närtid, men vintern ser ut att bli mild över lag, vilket pressar elpriserna nedåt. Gaslagren i Europa är välfyllda och i Sverige har vi goda vattenmagasin och full fart på kärnkraften tillsammans med Finland, vilket är precis tvärt emot i fjol. Elpriset i december väntas bli runt en tredjedel av fjolårets rekordpriser. Även resten av vintern ser ut att bjuda på stabila elpriser, även om vissa perioder kan bli högt prissatta, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elbolaget Bixia.

Snittpriserna i december på den nordiska elbörsen Nord Pool väntas ligga på i snitt runt 85 öre per kWh, vilket kan jämföras med 2,44 kronor i fjol.

Mindre skillnad mellan syd och norr

Södra Sverige har fortfarande högre priser än norr, men skillnaden är betydligt mindre än för ett år sedan. I december väntas elpriset i SE4 landa på runt 90 öre per kWh i snitt, jämfört med 2,70 kronor i fjol. I SE3 blir elpriset runt 80 öre i snitt (2,70/kWh), medan elpriset i norra Sverige, SE1 och SE2, väntas ligga runt 60 öre per kWh (2,06/kWh)

Även under resterande delen av vintern väntas stabila elpriser. Snittet för januari till mars väntas ligga på ungefär 85 öre i system, vilket är något under fjolårets snitt på 1 krona per KWh.

– Elpriset första kvartalet blir något lägre nu än i vintras, men skillnaden är betydligt mindre än för december. Det mildare vädret under januari och februari fick elpriset att falla till en tredjedel av december månads rekordnotering. Men trots lägre priser minns många hela vintern som rekorddyr på grund av elprischocken i december, säger Johan Sigvardsson.    

Förutsättningarna på elmarknaden i övriga Europa är också markant bättre än i fjol, med milt väder, mer kärnkraft och vatten och fyllda gasdepåer. Det bidrar också till en ökad stabilitet på den svenska elmarknaden i vinter.

– Terminerna för tysk el ligger just nu på 1,30 kronor per KWh för första kvartalet, att jämföra med 3,50 kr/kWh vid den här tidpunkten ifjol. Även om vi skulle få en period med riktigt kallt väder här, och måste importera el, kommer vi inte få ett dyrare pris än så som läget är just nu, säger Johan Sigvardsson.

Inlägget Bixias vinterprognos: Liten risk för ny elprischock dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt