Arla höjer sitt interna mjölkpris för andra månaden i rad

För andra månaden i rad höjer Arla priset man betalar för mjölken man köper från sina delägare, dvs mjölkbönderna. Från årsskiftet höjs kilopriset för både konventionell och ekologisk mjölk med cirka 35 öre.

I januari 2024 får bönderna i Arla bättre betalt för sin mjölk. Den konventionella mjölken går upp med 35,2 öre och ekomjölken med 35,0 öre. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 483,5 öre per kilo och 550,5 öre per kilo för ekologisk.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Detta påverkar utvecklingen på Arlas internprissättning

De globala mjölkvolymerna minskar i flera stora produktionsområden.

Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig efter vändningen under tredje kvartalet.

De globala industrimarknaderna är på väg uppåt. De är dock något försvagade efter att efterfrågan inför jul och nyår har tillgodosetts.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna minskar i flera stora produktionsområden. Inom EU och Storbritannien minskade mjölkproduktionen med 0,9 procent i september, jämfört med samma månad förra året. I USA gick volymerna ner med 0,5 procent i oktober, och i Argentina landade siffrorna på minus 4,3 procent under samma månad. Nya Zeeland och Australien ökade dock mjölkinvägningen i oktober, med 0,9 respektive 2 procent.

Ost: Priserna på Gouda började öka för mer än tre månader sedan och har gått upp över 20 procent sedan september, men på senare tid har utvecklingen vänt neråt.  

Mjölkpulver: Priserna på skum- och helmjölkspulver har varit oförändrade de senaste veckorna, med marginella svängningar som främst orsakats av valutafluktuationer. Sammantaget har utbud och efterfrågan varit på ungefär samma nivå och därmed i balans.

Smör: Marknaden för smör har korrigerats en hel del, vilket drivs på av fallande priser på grädde.

Inlägget Arla höjer sitt interna mjölkpris för andra månaden i rad dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt