Är det dags att köpa fastighetsaktier?

Köpa fastighetsaktier när räntor sjunker?

Är det dags att köpa fastighetsaktier nu när Schweiziska centralbanken sänker räntan? Det talas om att flera centralbanker kommer att sänka sina styrräntor flera gånger under året. Det förutsätter förstås att inflationen sjunker. Alla räntor i världen följer varandra. Glöm att ett land har helt makt över sin egen ränta. Varje lands ränta följer världens räntor. Visst finns det undantag vid finansiella kriser, men i stort följer alla länders räntor varandra.

Här nedan ser du aktuella 10-års räntor från Sverige-Danmark-Norge-England-Tyskland-USA. Ser du någon skillnad? Nej, det gör inte jag heller. Du som har Vikingen Börs/Trading/Maxi hittar räntorna i objektlistan X-inter.

All interests are equal

De fastighetsbolag som har mycket lån borde gynnas extra mycket av räntesänkningar.

Fastighetsaktien Balder har en ny köpsignal

Balder gick igenom sitt motstånd torsdagen 21 februari, samma dag som beskedet kom om att Schweiz centralbank sänker räntan. Dessutom hade aktien god volym. Balder har rört sig i en rektangel där botten har legat vid 63 och toppen vid 72. Energin i rektangeln, det vill säga avståndet mellan toppen och botten, brukar indikera hur mycket aktien orkar gå upp i ett första skede. I det här fallet 72 plus 72 minus 63 lika med 81 SEK, matematiken blir 72+(72-63)=81. Aktien står nu i 76 och borde kunna gå upp 5 kronor mer i ett första skede. Sedan får man se vad som händer, den kan fortsätta upp eller ned.

Balder har haft samma vinst i flera år och ändå stod aktien mycket högre 2021. Då hade aktien en toppkurs på 190 kr

Är det dags att köpa Cibus Nordic Real Estate?

Är det dags att köpa fastighetsaktier? Ja, när det kommer till Cibus Nordic så ser det bra ut eftersom den aktien har fått ett utbrott uppåt. Toppkurs cirka 290 kr, nu står den i 132 kr. Verkar lockande?

Om du tittar på resultaten 2018 till 2022 så har bolaget alltid lyckats med en bra vinst. Dock gickk de med förlust förra året. Bolaget  har tidigare lämnat en bra direktavkastning.

Du hittar nyckeltalen i Vikingen under Visa (View) – Nyckeltal- högerklicka-nyckeltal – Välj vilka nyckeltal du vill se. Samtliga nyckeltal finns under “Delphi Finansanalytiker”.

En tredje fastighetsaktie att köpa?

Castellums hoppade upp med ett gap. Det vill säga det är ett extra intresse i aktien. Castellum har legat i köp i BEST-modellen, månadsdata, sedan 1/12 2023. Den modellen är mycket bra för långsiktiga lönsamma köp. Sälj när veckotrenden bryts.

Är det dags att köpa en fastighetsfond?

När nu flera fastighetsaktier går upp så är det förstås bra att köpa fastighetsfonder, till exempel Robur Fastighet.

För att kunna se och följa fastighetsfonder behöver du tillägget AKTIEFONDER. Går även att lägga till Vikingen Mini.

Bra resultat i år även utan fastighetsaktier

Tack vare Vikingen har min aktieportfölj gått upp med 35%! Kanske byter vi till fastighetsaktier, känns lockande. Mest beror det på att jag köper aktier som går upp. Låter enkelt, men så svårt. Eftersom jag har Vikingen, kan jag även hitta de bästa aktierna. Bytte några den här veckan. Det har blivit mycket USA, mest Nasdaq. Den andra portföljen, utdelningsportföljen, har gått dåligt. Den består bara av MPC. Där lever jag på hoppet och återinvesterar utdelningen.

Vi (min sambo och jag) har följande innehav (kan vara annorlunda imorgon):

APPLOVIN A

AUTOLIV SDB (SEK)

BRUKER

DANSKE BANK

DELPHI GLOBAL

FACEBOOK INC/NASDAQ

MPC CONTAINER SHIPS

NORDEA BANK(SEK)

NVIDIA

PICTET – JAPANESE EQ OPP P JPY

PICTET – JAPANESE EQ OPP R JPY

PICTET-DIGITAL-R USD

SAAB B

SKANDIA GLOBAL EXPONERING

SKANDIA TIME GLOBAL

SPILTAN SMÅBOLAGSFOND

Disclaimer

Det är upp till dig om du följer tipsen ovan och du tar all risk själv. Förhoppningen är ju förstås att du ska tjäna pengar på tipsen, men det kan vi inte lova.

Det är alltid som det är; går det ner så gör det det, det är bara så det är. Då agerar man efter det. Samma tvärtom, går det upp så går det upp, även om dåligheterna på TV säger annat. Vikingen är objektiv, visar bara hur det är. Det tog mig många år att acceptera.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Nordens äldsta börsprogram. Tipsa dina bekanta om Vikingen.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Är det dags att köpa fastighetsaktier? appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt