Amerikanska bönder möter det globala överutbudet med att öka produktionen

USA har alltid varit duktigt på spannmålsproduktion, medan flera andra länder med stora landytor med rätt jord och väder gjort mindre av det. Ett land som alltid gjort spektakulärt lite av sina förutsättningar är Ryssland, kommunistisk ineffektivitet övergick till att låta nästan hälften av all bördig åkermark växa igen. Landet har dock lyckats öka sin produktion av vete. Den stora förändringen i världen är dock Brasilien, ett land som gått från att vara importör till att vara en enorm exportör. Ryssland är numera den största veteexportören och Brasilien den största exportören av majs och sojabönor. Den ökade globala produktionen har fått priserna att gå ner.

USA:s bönder tänker dock inte hantera situationen med det stora utbudet genom att minska sin produktion, utan man tänker göra tvärt om, öka produktionen. Det är budskapet från den stora Commodity Classic-mässan i Houston rapporterar Bloomberg, en mässa som slog deltagarrekord på 11 500 personer. Maskintillverkare, gödselproducenter och finansiärer arbetar tillsammans med bönderna för att öka produktionen per landenhet till en lägre kostnad. Ambitionen är att producera så pass mycket till en så pass låg kostnad att köparna lockas.

USA kan få en rekordartad produktionsökningen samtidigt som nettoinkomsterna för bönderna förväntas minska med 26 procent. Det är jobbigt för bönder runt om i världen att priserna är låga, samtidigt brukar världens befolkning få det bättre när grundläggande matråvaror som spannmål är lågt prissatta.

Inlägget Amerikanska bönder möter det globala överutbudet med att öka produktionen dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt