Amazon blir del av amerikanska Dow Jones

I förra veckan inkluderades Amazon i anrika Dow Jones som startades redan 1896. Därmed ökar techexponeringen i indexet som under de senaste tolv månaderna som har laggat efter S&P500 på grund av lägre vikt mot den vinnande tekniksektorn.

Dow Jones är ett lägre genomsnittligt antal aktier än S&P 500, med bara 30 komponenter, och den vägs med aktiekursen istället för företagens totala marknadsvärde. Det gör att vissa investerare ser Dow, som började i maj 1896, som en dålig representation av den amerikanska aktiemarknaden.

De tre största teknikaktierna i Dow Jones efter börsvärde per fredag var Apple, Microsoft och Salesforce, medan nyckelföretag som Nvidia och Alphabet exkluderades.

Wall Streets blue-chip-index får en omskakning den här veckan som kommer att få dess lista att se modernare ut och potentiellt hjälpa till att vända dess senaste underprestation.

På måndag blev Amazon officiellt medlem i Dow Jones Industrial Average, och ersätter Walgreens Boots Alliance. Aktierna i den dominerande e-handelsplattformen har ökat med mer än 80 procent under det senaste året, vilket gör den till en av flera stora aktier som har drivit S&P 500 till nya toppar medan Dow har kämpat för att hänga med.

Eftersom tekniken har blivit en större del av USA:s ekonomi och marknad under de senaste två decennierna, har industritunga Dow ständigt spelat ikapp för att få mer exponering mot de snabbast växande företagen. De tre största teknikaktierna i Dow efter börsvärde per fredag var Apple, Microsoft och Salesforce, medan nyckelföretag som Nvidia och Alphabet exkluderades.

Amazon är officiellt en diskretionär konsumentaktie, enligt ett allmänt följt klassificeringssystem, men det är allmänt accepterat som en teknisk jätte, och dess tillägg kommer att hjälpa till att ta bort gapet mellan Dow och S&P.

Den diskrepansen har fått Dow att underprestera under det senaste tekniskt ledda rallyt. Under de senaste 12 månaderna har S&P 500 stigit med 28 %, medan Dow ligger före 19 %. Den efterföljande 12-månaders korrelationen mellan de två medelvärdena är nu under de 20 procenten sedan 1926, enligt NDR.

Tillägget av Amazon betyder inte nödvändigtvis att Dow är på grund av rally. Faktum är att historien visar att aktier som sparkas ut ur Dow ofta överträffar sina ersättare, åtminstone på kort sikt.

Men förändringen kan fortfarande vara rätt drag även om det bara är för att visa att Dow, som nu förvaltas av S&P Dow Jones Indices, ett joint venture majoritetsägt av S&P Global, hänger med i tiden.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Amazon blir del av amerikanska Dow Jones appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt