spot_img
22.1 C
Barcelona

3 ETF:er du nog inte visste finns

-

En av de största fördelarna med ETF:er är att de öppnar dörrar mot marknader som är svåra att komma åt som privatinvesterare. Även om konceptet ETF:er inte är så etablerat i Sverige än, så är det oerhört populärt i USA vilket också gör att utbudet är fantastiskt. En del av det utbudet kan du också nå från Sverige. För att exemplifiera charmen med ETF:er har jag därför plockat fram tre ETF:er du nog inte visste fanns.

Inspire International ETF (WWJD)

Ja, den första ETF:en på listan har alltså det fantastiska kortnamnet WWJD, vilket står för “What Would Jesus Do”. ETF:en ska följa ett index som ska investera i stora bolag utanför USA vars värderingar går i linje med de bibliska värdena. Bolagen får en poäng baserat på hur väl deras värden överensstämmer med de bibliska, från -100 till 100. Bland de största innehaven återfinns bland annat Ferrari, Rolls Royce, Hermes och Prada. Även halvledarrelaterade ASML återfinns i ETF:en.

Amplify Video Game Tech ETF (GAMR)

För den som gillar, eller tror på, gaming och datorspel så har du har en ETF som exponerar dig raka vägen mot sektorn. ETF:en är den första som är exponerad mot enbart datorspel och de lyfter själva fram ett sektorn förväntas växa med en CAGR om 13.4% från 2023 till 2030. Bland toppinnehaven hittar vi bland annat återförsäljaren GameStop som det rådde memestock-hysteri kring för några år sedan. Vi hittar också svenska Embracer bland topp tio-innehaven.

Procure Space ETF (UFO)

Rymden fascinerar nog de flesta, och här har du en ETF exponerad mot just rymden. Kortnamnet UFO gör knappast det hela mindre roligt. ETF:en följer S-Network Space Index som är exponerat mot rymdrelaterade bolag, inklusive bolag som på olika sätt jobbar med satelliter. Bland fondens större innehav är kanske det mest kända navigationsbolaget Garmin. Det största innehavet är EchoStar som jobbar med satellitkommunikation och internettjänster.

Bonus: Inverse Cramer ETF

Jim Cramer är en av finansvärldens kändaste journalister i egenskap av tv-ankare på CNBC. Hans program Mad Money är ett av de mest sedda tv-programmen i sin genre. Cramer, som i sina yngre år drivit hedgefond, delar frikostigt med sig av sina tankar om aktier. Just den frikostigheten har stundtals bitit honom i svansen, då han, som de flesta av oss, haft sämre perioder. Det har lett till att ETF:en “Inverse Cramer” startades, som helt enkelt skulle göra exakt tvärtom mot vad Jim Cramer gör. ETF:en har dock likviderats på grund av bristande intresse och finns inte längre kvar.

Gästartikeln är skriven av Albin Kjellberg, mångårig ekonomijournalist på bland annat EFN Ekonomikanalen och programledare för Uppesittarkväll. Han driver också investeramera.se.

Inlägget 3 ETF:er du nog inte visste finns dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent comments